Ei ole inimest, kes ei seisaks vahel silmitsi vägagi ebamugava vajadusega öelda muidu igati sümpaatsele inimesele, et ta ei teosta oma tööd või muul moel oma eeldatud rolli hästi, ootuspäraselt, vastavalt kokkulepetele.

Kuna just värskelt viisin läbi tagasisidestamise ja arenguvestluste treeningu, jagan teiega üht nippi, mis sel treeningul osalejate “Ahaa!” võitis.
Niisiis. Sa pead andma negatiivset tagasisidet kolleegile (või oma meeskonnaliikmele või oma juhile), kes sulle sümpaatne inimene või kellega sageli koos päevapraadi sööd.

Mida teha? – Oluline, mõtle, mis on see tugevus ja soovitud käitumine, mida sa temalt tegelikult ootad ja mis tal senise kogemuse ja eelduste põhjal olemas.

Siis sõnasta oma tagasiside nii:
1. Kirjelda, mis on see, mis hetkel vajab kriitikat.
2. Ütle, mis on sinu arvates tema tugevus, tema tavapärane kvaliteet. (Ole aus, loomulikult!)
3. Küsi küsimus, millele vastamine annab olukorrale konkreetse lahenduse.

Näide:
1. Sa oled sel nädalal kahel korral oma osa hinnapakkumise tegemiseks vajaliku infoga kokkulepitud ajaks saatmata jätnud (= kirjeldasid murekohta).
2. Minu jaoks on üks sinu tugevatest külgedest see, et sinu peale saab alati loota. (= tunnustasid tugevusi).
3. Kas midagi on juhtunud, mida ma peaks teadma? Kuidas ma sind aidata saan, et saaksid uuesti ree peale? (= küsisid konkreetselt, milles asi ja mis saab edasi.)

Sel moel tekib võimalus arutada, mis on see, mis takistab sooritust ning samaaegselt anda teada, et nii jätkata ei saa ning lisaks seada eesmärk, mille poole liikuda.

Julget katsetamist!