Seekord on põhjust lisaks viimasele aastale kokku võtta ka viimane aastakümme ning miks mitte unistada järgmisest kümnest aastast teravikuga algavale 2020. aastale.

2020: Hea meelde jätta, suupärane öelda, eriliselt mõnus unistada, mida kõike hakkab tulema ja olema.
Võtteid ja tööriistu aasta kokkuvõtmiseks on mitmeid. Mitmeid neist sobivad ka kümnendi kokkuvõtmiseks.

Jagan Sinuga 1 võimalikku teekonda.
* Sa vajad paberit, pliiatseid ja aega enda jaoks. Boonusena vali taustaks hea muusika, pane põlema küünal või mitu ja kui Sul on lemmiklõhn, lisa sedagi oma ruumi. Ruum mõjutab kõiki meie meeli ning seda tajudes muutuvad mõtted ja kogemused eriti omaks ja tähenduslikuks.
* Kirjuta pealkirjaks: Minu kõige olulisemad hetked 2010-2020. Ning asu kõike kirja panema. Kindlasti head, kuid samas ka neid hetki, mis juhtumishetkel olid kurvad, kuid on Sinu elu kujunemisel olulist rolli mänginud.
* Vaata, mida oled kirja pannud. Rõõmusta, imesta. Ka kurbus mõnest kaotusest või pettumusest on omal kohal. Veelgi enam rõõm heast, mida pole ammu meenutanud.

Kui mõtleme lühemas perspektiivis, tundub vahel, et midagi ei juhtu, midagi ei muutu. Kõik on sama, elu nagu ikka. 10 aastat aga on aeg, mil juhtub väga palju. Ja see annab palju põhjuseid tunda tänulikkust, olla enda üle uhke, tugevdada või taastada usk imedesse.

* Ma loodan, et Sul tekkis soov kellelegi oma mõtteid jagada. Helistada! Kirjutada! Või öelda kodustele paar head sõna. Meenutada, mida ühiselt olete sel kümnendil teinud. Tänada armastuse, sõpruse, naljakate mälestuste, lihtsalt olemasolemise eest. Tee seda kindlasti.

Minu elus on sel kümnendil aukartustäratav nimekiri olulisest: ma abiellusin oma elukaaslasega, ma sain 2 lapse emaks, ma lõpetasin Inglismaa ülikooli läbi uuendusliku online magistriprogrammi ning liikusin edasi töökohast, kus olin töötanud 20 aastat. Me vahetasime kodu ja lapsed läksid koolid. Ma asutasin oma firma ning pakun oma kogemuste-teadmiste-oskuste-põhist tuge ja toetust inimestele ja organisatsioonidele. Viimasel aastal loon uut 9-klassilist kooli koolijuhina. Kadus mõni sõber ja asemele tuli uusi.
Loen seda ja imestan. Kui palju põhjuseid olla tänulik. Kui palju õppetunde ja edasiminemisi.
Aitäh kõikidele, kes minuga sel teel on olnud ja täna on!

Juba homme jagan Sinuga järgmist sammu viimase kümnendi kokkuvõtmiseks ja uude liikumiseks.
Seniks head laupäeva ja lumetusest hoolimata armsat jõulutunnet hinge!