100 on uus 10. Ehk enne, kui otsustad midagi kellelegi öelda või kirjutada või kui vastad sind ärritavale sõnumile, peatu ja võta aeg maha ning ära piirdu lugedes 10ni, vaid jätka vajadusel 100ni, vahel ka 1000ni.

Ma olen mitmes mõttes kiire. Kiire kirjutaja, kiire otsustaja, kiire rääkija, kiire “jah!” ütleja uutele väljakutsetele. Paraku ka kiire reageerija – eriti siis, kui leian, et reageerimist vajab ebaõiglane sõnum, ülekohtune kommentaar, kellegi isiklikule arvamusele (ning mitte faktidele) tuginev negatiivne tagasiside. Olen õppinud lugema 10ni, nüüd seda reaktsiooniaega pikendanud 100ni. Ning on hetki ja olukordi, mil vajan 1000ni jõudmist, et siis hoopis loobuda selle teema sisse minemisest.

Soovitan Sullegi: ära piirdu 10ni lugemisega olukorras, kus tunned, et süttid põlema. Loe 100ni, võtta aega 100ni. Ning sellele lisaks või hoopis selle asemel, testi oma mõtted ja sõnad läbi selle suurepärase kolmikuga:

1. Kas see on tõsi?
2. Kas see on sõbralik?
3. Kas see on vajalik ja oluline välja öelda?

Hoiame üksteist!