„Millest sa unistad?“ – Lihtne küsimus, eelduslikult hõlbus vastata. Ja ometi on sellele küsimusele peegeldusi saada reeglina kui mitte võimatu, siis üsna aeganõudev ja lisajulgustust eeldav.

Näiteks vastab minu muidu aval ja elava fantaasiaga 10-aastane poeg, et sellel ei ole mõtet, unistused on ebareaalsed ja neid pole point’i luua.

Kuulsin gümnaasiumi õpilastest koosnevas töörühmas, et unistamine on ebavajalik, sest alustama peab sellest, et saaks kevadel eksamid tehtud normaalsetele hinnetele.

Üsna hiljuti kohtusin seltskonna täiskasvanutega, kelle unistuse-muskel oli silmatorkavalt nõrk. Loovtöö, mis andis võimaluse täiesti vabalt fantaasiamaailmas ringi rännata, sisuliselt ebaõnnestus, sest täiskasvanud tahavad panna igal võimalusel mõtetele külge kümme küsimust või siis pigem küsitavust.

Mis juhtub nende unistustega, mis meil lapsena olid? Mäletan, et väikese tüdrukuna ma võisin tõesti rahulikult tunnikese istuda suures tugitoolis ja kujutada ette, et olen printsess ning unistada printsessilossist ja maani ulatuvast kuldsete kiharatega patsist. Kui ka lossi ja patsi ei tulnud, oli unistada nii mõnus ja helge. Teine korduv unistus oli mul veel: kuna mulle väga meeldis jäätants, siis ma kujutasin end ette jääl liuglemas ja siis loomulikult kuldmedali tseremoonial. Kusjuures ei olnud mingit põhjust arvata, et see iial toimuda võiks. Aga mõtelda oli mõnus ja helge.

Vahepeal kadus minugi unistuseperiood, aga viimastel aastatel olen teadlikult unistamist harjutanud. Kui sa ütled, et kuidas saab midagi nii loovat ja siirast harjutada, siis arvan ma, et saab. Eriti siis, kui teine valik on sellest üldse loobuda.

Mõned näpunäited sulle unistamise kohta.

  • Unistus saab su enda jaoks reaalseks, kui sa ütled ta välja. Kirjuta või ütle häälega, näiteks autos üksinda. Mitte 1 korra, vaid järjekindlalt.
  • Soovitan alati eelistada kirjutamist. See kinnitab ja kinnistab.
  • Proovi 4P (Personal, Positive, Present and Powerful) reeglit. Sõnasta oma unistus nii, et see on: Personaalne, Positiivne, Praegu ja Pauguga (selle sõna leidis 1 minu klient võõrapärase „power’iga“ asemel).

Siit ka 1 näide inspiratsiooniks: 2019. aasta suvel veedan oma perega koos 2 kuud meie suvekodus Muhusaarel nautides sooja Eestimaa suve, puhast loodust, ühiseid tegemisi, ning sealjuures teen tööd tundes end olulise osa ja panustajana oma meeskonda ja klientide eludesse.

Ei peagi olema nii keeruline, suur ja kättesaamatu see unistamine. Nüüd panen plaani ka paika!

Head unistamist!