Olen seda mõtet korduvalt mõelnud ning neid 5 (ja vahel 7) inimest kirja pannud ning nende mõju endale analüüsinud. Üllatunud, jahmatanud, eitanud ja rõõmustanud.

Teaduslike tõendeid sellel väitel ei tea olevat, kuid omajagu tõde peitub siin küll, kui olukorrale ausalt peale vaadata.

Näiteks, koosneb minu tänane ring proportsionaalselt suurest hulgast varateismelistest, kelle arvamuste, soovide, arusaamadega olen oma kodus seotud päevast päeva. Kas see mõjutab mind? – Kindlasti. See on viimase aasta-pooleteise uus reaalsus, kus iga päev võib tuua kaasa samaväärselt siirast rõõmu uutest avastustest ja saavutustest kui ka tõelist masendust äratundmisest, et elu ei ole ainult positiivseid üllatusi ja meie järgi kohanevaid täiskasvanuid täis.

Harjutusest võib ka teadlikult pereliikmed välja jätta ning keskenduda 5le inimesele, kes on meie nn “töö-alases ringis”. See nimekiri muudab konteksti ja avab silmi. et  märgata, millist infot, suhtumisi ja mustreid me endasse ammutame seal, kus on fookus eneseteostusel ja professionaalsel rahulolul. Kes on seal need 5, kellega igapäevaselt suhtleme ja kelle mõtted, hoiakud ja suhtlemisviisid meid eelkõige alateadlikult mõjutavad. NB! Alateadlik osa meie mõtetest on oluliselt suurem sellest, mida teadvustame!

 Kui oled 5 nime kirja pannud, on aeg olukorda analüüsida. Soovitan seda visualiseerida ringina, mille keskel oled sa ise ja kust need inimesed kiirtena sinu kui keskpunktiga seotud on.

Seejärel pane kirja, mis selle inimesega seostub; mis on tema mõju/sisend sinu ellu. See on silmiavav kogemus, luban.

Hea ja samavõrd hirmutav näide on see, kui taipad, et Sinu inforuumi täidab domineerivalt X, kes on väga aktiivne sotsiaalmeedia kasutaja ning kelle postitused loovad (alateadvusesse korralikult jälge jättes) sinu uudistevoo ja seeläbi mõjutavad sinu arvamusi ja arusaamu.

Nüüd on aeg mõelda, kas see pilt, mille oled joonistanud ja infoga täiendanud, on pilt endast, mis annab sulle meelerahu, rõõmustab ja tekitab tunde, et selline inimene ma soovin olla? Kas ma soovin mõelda neid mõtteid, tegeleda nende hobidega, rääkida neid jutte, viia ellu neid projekte jne?

Ma ei kutsu kedagi üles loobuma sõbra-suhetest ega selga keerama armsatele inimestele. Ma pakun sulle võimalust teha inventuur oma tänases suhtlusringis, sest sa ei pruugi teadlikult märgata, kes sinu mõtteid, hoiakuid ja suhtumisi nii töösse kui ka teistesse inimestesse täna enim mõjutavad.

Annika Räim CoachTeadvustamine on aga alati esimene samm paremate valikute suunal.

Lühidalt olulised sammud:

  1. Pane kirja 5 inimest, kellega täna suhtled kõige rohkem. Soovitan teha joonis, kus oled ise ringi sees ning need 5 (kuni 7) inimest on kiired ringi keskpunktist.
  2. Kirjuta iga nime juurde, kuidas ja millega see inimene sind täna mõjutab. Mis on tema sisend sinu ellu. Mis teid ühendab.
  3. Võta aeg ja analüüsi ning hinda: kas see on pilt, mis annab sulle meelerahu, rõõmustab ja tekitab tunde, et selline inimene ma soovin olla? Kas ma soovin mõelda neid mõtteid, tegeleda nende hobidega, rääkida neid jutte, viia ellu neid projekte jne?
  4. Ole üdini aus ja teadvusta neid kohti, mida tunned, et soovid muuta.
  5. Otsusta, mida ja kuidas muudad.
  6. Pane enda kalendrisse või to-do listi kirja vähemalt 1 muudatus, mille järgmisel nädala ellu viid.

Lõpetuseks: Kohtusin eile oma koostööpartneri Marisega, arutasime ühiseid projekte, lõime koos uusi pakkumisi klientidele ning jagasime muresid ja rõõme. Seekord oli muresid päris mitmeid, tuleb tunnistada. Tunnike pärast kohtumist kerkis minus jõuliselt esile mõte:

Oluline on end ümbritseda õigete inimestega. Nendega, kes on minu vastu ausad, avameelsed ning kellega suheldes tunnen, et nad hoolivad minust. Tean, et nad ei manipuleeri info ega suhetega. Tajun, et nad esitavad mulle positiivseid väljakutseid ja toetavad mind vajadusel nende saavutamisel. 

See tunne ei piirdu oma pere ja lähedastega. Sellistele suhetele on meil kõikidel õigus ka tööl. Alati.